F-16 100 DERECELİK TAARUZ AÇISINA ULAŞTI.

      Programı yürüten kaynaklara göre, yüksek taarruz açısına erişme Suckhoi Su-27 uçağının delici niteliğine özenerek yapılan "Cobra" manevrası sırasında yüksek geciş hızı yapılırken meydana geldi. Deneyler Amerika Hava Kuvvetleri'nin OK eksenii itiş-yönIendirme tasarım, doğrultusunda yapılıyor. Bu deneyimIerde savaş yeteneği üzerinde pal/sapma itiş yönIendirmesi ye yuksek taarruz açısı özellikle değeriendiniIiyor.

      Deneme amacı ile iki kişilik bir F-16 uçaşina özellikle çeşitli ucuş simulatörleri ile bin GE F110/ 100 motoru yepılan sapma simetrik eksen yönlendirme kanali yerieştiriIdi. şimdiye kadar 309 saatlik bir deneme programı ile yaklaşık 116 saatlik deney gerçekleşti. Ilk 25 saat, 9.200 m (30.000 fit) yükseklikte başlayan ses üstü yüksek manevra yeteneği denemelerine ayr~iIyor.

       Gelecek Ağustos ayı ortalarında 20.000-25.000 fit yükseklikteki kesimde alçak bir yükseklik evresine başlanacak. çalışmaIar Ekim ayı ortalarına kadar sonuçlandırılacak. Bu evrede, aynı zamanda motorun yuksek taarruz açısı şartlarindaki performans' da gözden geçirilecek.

       Motorun yapımcısı. motor performansının süratsiz kalmadan akıntısız bir düzende veya yanma sonucu patıamalara neden oımayacak şekilde ayarIandığını belirtiyor. Amerika askeri yetkilileri de en asağri bir çeşit hatif patlama sesi beklentisi içinde olmalarına rağmen boyle bir durumla karşiIaşılmadeğını bildiriyor. Hatta; "Cobra" manevrası sırasında bile hava kaldırması durumunda kuyruk çubuğunda herhangi bir hareketsizlik ile karşı karşıya kalınmıyor.

      Ikinci evre sırasında çok eksenli itiş yönlendirme tasarım uygulanırken, askeri amaçları kapsayan üçüncü bir pallsapma simetrik eksenli yöniendirme evresine geçilmesi dişünülüyor.

      Gerek deneme timinin pilotları, gerekse 416'nci deneme filosunun 422'nci deneme ye geliştirme pilotlari alışıla gelmiş F-16 uçaklarina karşı, benzer savaş şartları içinde deneyim uçuşları yapacakar. Çok eksenli itiş yönlendirme tasarım programının amacı; pall sapma itiş simetrik yönlü kanalı, uçağın işte uzun gelme durumuna zorlayan ye akrobasi diye adIandırılan yeni savaş teknikleri ile alışıImayan bir kaçınma manevrası şeklinde çeşitli durumlarda denemek oluyor.

       Bundan başka, yüksek taarruz açısında top-izleme dönüşü ile uçağın yaptığı daire içinde aykırı hızlı dönüş hızları alabiımeyi sağiayan tatbikatlar yapılıyor. Bu manevraya "J-dönüşü' adı veriliyor. Bu dönüş 5-10 saniye içinde 300 kt'den 0 kt'ye kadar hız kesme durumunu kapsıyor.

       Uçağin gelecek yılın Ocak ayı başinda çeşitli özel-değmez ucuş simulatönü ile kullanılacak biçime dönuştürülmesi , cm programının Kasım sonuna kadar bitirilmesi umuluyor.


Flight lnter'den

                                                  Webmaster: Faruk TUNÇ